Vägen till körkort – Alla steg

Hem / Vägen till körkort

Att ta körkort är en omfattande process som kräver noggranna förberedelser och att flera steg följs i rätt ordning.Nu ska vi gå igenom varje del av körkortsprocessen, från att skaffa tillstånd för övningskörning till uppkörning. Nu kör vi!

Så här tar man körkort

  1. Ansök om körkortstillstånd
  2. Gå Riskutbildning del 1 (Riskettan)
  3. Börja övningsköra
  4. Gå Riskutbildning del 2 (Halkbanan)
  5. Plugga teori
  6. Boka och genomför kunskapsprovet (Teoriprov)
  7. Lilla uppkörningen hos körskola (Inget krav, men rekommenderas)
  8. Boka och genomför körprovet (Uppkörning)
  9. Få körkortet

Vad krävs för att ta körkort?

För att påbörja processen med att ta körkort måste du först och främst ansöka om ett körkortstillstånd. Det är ett krav för att få övningsköra, både privat och hos en trafikskola. Körkortstillståndet erhålls efter att du genomgått en synundersökning och skickat in en hälsodeklaration.

Tillståndet gäller i fem år och kan förnyas om nödvändigt. Andra krav kan vara aktuella beroende på din personliga situation och hälsa, vilket Transportstyrelsen tar ställning till i ansökan.

Körkortstillstånd och synundersökning

Ansökan om körkortstillstånd görs hos Transportstyrelsen, där du även skickar in resultatet från din synundersökning.

Synundersökningen säkerställer att du har den nödvändiga synskärpan för att köra säkert. Det är viktigt att vara medveten om att vissa medicinska tillstånd kan påverka möjligheten att få ett körkortstillstånd, vilket Transportstyrelsen tar ställning till vid ansökan.

Tillståndet är nödvändigt även om du tar körkort med körskola.

Introduktionsutbildning för handledare

Om du ska övningsköra med en förälder eller någon annan bekant krävs det att personen har genomgått en särskild introduktionsutbildning. Handledaren måste ansöka om handledarskap hos Transportstyrelsen och kopplas samman med dig, vilket sker efter att ni gått utbildningen tillsammans.

Under kursen ger handledaren de kunskaper som krävs för att lära ut körning på ett säkert sätt och fokuserar på säkerhetsaspekter som kan uppstå under privat övningskörning.

Teoriprovet

Teorin är minst lika viktig som körandet. Provet ser till att du har tillräckliga kunskaper om trafikregler, vägskyltar och trafiksäkerhet för att kunna köra ansvarsfullt i trafiken. Ett gediget teoretiskt underlag är avgörande för att köra tryggt och säkert, och därför är provet obligatoriskt.

Viktiga områden att fokusera på i teorin

Teoriprovet täcker fem huvudsakliga områden: fordonskännedom, miljö, trafiksäkerhet, trafikregler och personliga förutsättningar. Att förstå dessa aspekter i detalj ökar chansen att klara provet på första försöket. Många väljer att kombinera traditionella studiematerial, som körkortsböcker, med digitala resurser som appar för att få en varierad inlärning.

Så går teoriprovet till

Teoriprovet görs på Trafikverket och består av 70 frågor, varav 65 poängsätts. Du måste svara rätt på minst 52 frågor för att bli godkänd. För att underlätta för personer med inlärningssvårigheter erbjuds även anpassade prov, med exempelvis längre tid och extra stöd om det behövs.

Riskutbildningen

Riskutbildningen är ett obligatoriskt steg som består av två delar och är nödvändig för att säkerställa att alla förare är medvetna om de risker som finns i trafiken. Utbildningen bidrar också till att minska antalet olyckor och skapa en mer ansvarsfull trafikmiljö. Läs mer om riskutbildning hos Transportstyrelsen.

Riskettan – teoretisk riskutbildning

Riskettan är en teoretisk utbildning som tar upp olika riskbeteenden, såsom alkohol, droger, stress och trötthet. Kursen pågår vanligtvis under några timmar och är ett krav för att få genomföra resterande delar av körkortsutbildningen. Riskettan fokuserar på att utbilda förare om hur dessa faktorer påverkar körningen och hur man undviker dem.

Risktvåan – halkbana och praktiska övningar

Risktvåan, ofta kallad halkbanan, är den praktiska delen av riskutbildningen. Här får du möjlighet att träna på att hantera fordonet under svåra vägförhållanden som halt väglag. Målet är att ge en realistisk bild av hur olika förhållanden påverkar bilens beteende, vilket är avgörande för att kunna köra säkert under olika väderförhållanden.

Uppkörningen

Uppkörningen, eller körprovet, är den sista delen av körkortsprocessen och innebär ett praktiskt test där du får visa dina körkunskaper. Här bedömer en inspektör från Trafikverket din förmåga att manövrera bilen, följa trafikregler och hantera oväntade situationer.

Förberedelser inför körprovet

Det är viktigt att förbereda sig väl inför uppkörningen genom att ta körlektioner hos en trafiklärare, gärna kombinerat med privat övningskörning om möjligt. En lista med saker att tänka på kan vara användbar:

  • Öva på vanliga körmoment, som att starta och stanna mjukt, parkera och backa.
  • Träna på att köra både i stan och på landsvägar.
  • Övningskör genom att följa skyltar till en specifik plats.

Att vara väl förberedd kan också minska nervositeten, vilket många annars riskerar att falla på.

Vad bedöms under uppkörningen?

Under körprovet bedöms du på flera olika moment, såsom start och stopp, växling, trafikregler och din förmåga att hantera oväntade situationer. Det är viktigt att visa ett lugnt och självsäkert beteende och att följa inspektörens instruktioner noggrant.

Tips för att lyckas på första försöket

För att maximera chansen att klara körkortsprovet på första försöket kan det vara bra att följa några praktiska råd:

  • Förbered dig i god tid inför teoriprovet genom att öva regelbundet.
  • Var noga med att förstå de olika riskmomenten och deras betydelse för körsäkerheten.
  • Träna på körmoment med både en trafiklärare och en privat handledare för att få fler perspektiv.
  • Fokusera på lugn och trygghet under uppkörningen – att behålla lugnet gör att du kan ta bättre beslut i trafiken.

Hitta körskola och ta körkort i olika städer

Här kan du navigera till din stad för att läsa mer om hur det är att ta körkort där och vilka körskolor som är bäst.

Stockholm

I Stockholm finns väldigt många körskolor och under körningen får man mängdträning av stadstrafik, körning på motorvägar och olika vägtyper. Du får även träna på allt från rusningstrafik och trånga innerstadsgator till större vägar, vilket gör dig redo för alla typer av körsituationer.

Göteborg

Tar du körkort i Göteborg får du öva både i tät stadstrafik och på motorvägar. Spårvagnar, backar och tunnlar ger en varierad miljö att övningsköra i. Något som man inte får i alla städer!

Uppsala

I Uppsala får man räkna med både stadskörning och landsvägar, en perfekt kombination för den som vill öva i olika trafikmiljöer. Uppsala är mindre än storstäderna, vilket kan kännas tryggare men räkna inte med att det är lättare att få körkort bara för det.

Enköping

I Enköping är det lite lugnare trafik överlag i förhållande till andra större städer och att ta körkort här anses vara lättare än i större städer. Givetvis måste du ändå köra väldigt bra men när det inte finns något storstadstrafik blir det lättare!

Gävle

Trafikskolor i Gävle låter dig träna i en blandad trafikmiljö med stadskärna och omgivande landsvägar, vilket är väldigt bra för mängdträning och körvana.

Eskilstuna

Här är trafiken lite lugnare än i exempelvis stockholm eller andra stora städer utan att den är för lugn. Tar du körkortet i Eskilstuna kommer du vara förberedd för körning även i större städer.

Västerås

Se en lista över trafikskolor i Västerås och läs mer om varje steg som ska genomföras för att slutligen klara av uppkörningen och få körkortet.

Umeå

Umeå erbjuder erfarenhet av både stadskörning och norrländska vägar. Här får du chansen att träna i både stadsmiljö och landsväg, och om du ska ta körkort i Umeå på vintern kommer du vara väl förberedd på körning i snö